De auteur

Dit weblog wordt samengesteld en geschreven door Constant Willem Coolsma, geboren op 21 mei 1936 in Lathum, gemeente Angerlo, tegenwoordig deel van de gemeente Zevenaar.

Constant Coolsma woont sedert 2008 in Brazilië, waarover hij in dit weblog af en toe wat vertelt. Toen hij emigreerde, kwam ook de behoefte op soms commentaar te geven op gebeurtenissen in Nederland en meer nog om herinneringen aan zijn Nederlandse leven te boekstaven. Dat gebeurt in een ander weblog op deze site.

8 gedachten over “De auteur”

 1. Dank voor deze vraag, Rob. Ik heb nog niet zo lang geleden mijn beide blogs verhuisd naar een eigen domein. Ik ben er nog niet achter of ik op een eenvoudige manier een plugin kan toevoegen om abonneren mogelijk te maken. Mocht je een suggestie hebben, dan houd ik me aanbevolen!
  Met vriendelijke groet,
  Constant Coolsma

 2. Bent U de Constant Coolsma die in de jaren ’62-’65(?) bij de N.V.Nederlandsche Loyd in Amsterdam heeft gewerkt en die mij de beginselen van fotografie met Leica heeft bijgebracht ? ?
  vE

  1. Ja Hens, dat ben ik. Van tijd tot tijd moet ik aan jullie denken. Dan zie ik hetzij Monnickendam voor me, hetzij jou zelf aan de zijkant van mijn bureau, terwijl we leuke of boeiende gesprekken hadden. En nu woon ik in Brasil, waar veel mensen zch op de motor verplaatsen en gevaarlijke capriolen uithalen. Mijn partner wil eigenlijk ook een motor, maar ik praat haar dat uit het hoofd met het argument dat je nog zo veilig kunt rijden, maar dat het gevaar van anderen komt. En dan geef ik als voorbeeld wat jij me ooit vertelde, van die motorrijder die op de PH-kade (meen ik) keurig rechts reed, maar te pakken werd genomen door een bestelauto die inhaalde waar het niet kon.
   En wat doe jij nu? Alles goed met je, hoop ik.

 3. Hoi Constant,
  Alles goed bij jullie. Ik denk nog vaak terug aan ons bezoek aan jullie. Ik ben eigenlijk benieuwd hoe het met jullie gaat en of jullie veel merken van de crisis, die zowel politiek als economisch van aard is. Ik volg zoveel mogelijk de gebeurtenissen en laatst werd de situatie mij uitgebreid door een Braziliaan uitgelegd. Ben benieuwd naar je ervaringen.
  Beijinhos, speciaal voor Daniela.

  1. Hoi Wouter, dank voor je bericht. Leuk om weer van je te horen. Ja, we merken hier het nodige van de politieke en economische crisis. Wat de politiek betreft ziet het ernaar uit dat Dilma Rousseff haar termijn niet zal kunnen uitzitten, hoewel zij vermoedelijk een van de weinige spraakmakende politici is die schone handen heeft. Maar mede door Dilma af- en aan te vallen lijken nu ook corrupte politici op invloedrijke posten, zoals Eduardo Cunha, van het toneel te verdwijnen. Misschien zijn nieuwe verkiezingen wel het beste.
   Economisch is de crisis ook goed te merken. De prijzen zijn de laatste tijd omhoog geschoten en het aantal nieuwe auto’s is zichtbaar verminderd, net als de bouwactiviteiten. Zoals steeds dreigen degenen die net de drempel naar de middenklasse waren overgestoken het meest de dupe te worden.
   Geen vrolijke vooruitzichten dus voor veel Brazilianen. Hopelijk keert het tij snel!
   Hartelijke groet, ook namens Daniele, van Constant

 4. Beste constant, bedankt voor het neerschrijven van je ervaringen. Ik ben bijna twee jaar geleden verhuist naar Sao paulo state. Soms is het even fijn om te lezen hoe andere Nederlanders over de dingen denken hier. Geeft me het gevoel dat ik niet helemaal gek ben. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Onze digitale revolutie heeft ook een nieuwe emancipatiegolf veroorzaakt, in die zin dat iedereen, ongeacht zijn kennis, ervaring, intelligentie, ieder ogenblik de hele wereld kan laten weten wat hij van alles vindt. Hofland, de Groene, 24-04-2012