Panettone uit de eigen panificadora

We gaan naar de kerst (Natal) toe en als dat in de supermarkt ergens aan is te zien, is het aan de torens die worden opgebouwd uit dozen met panettones. Een panettone is een soort kerstbrood, van origine Italiaans, maar hier zo mogelijk nóg populairder. Het is een product waar dik aan verdiend kan worden, want je vindt ze voor prijzen van vijf real voor een ambachtelijk gemaakte panettone tot ongeveer honderd real in een groter formaat en een zeer luxe verpakking.
Nu we al een hele tijd genieten van zelf-gebakken brood kwamen we op het idee ook een panettone te proberen. De eerste poging was al geslaagd, maar inmiddels zijn we aan de derde bezig en die spant wat smaak betreft de kroon.
De panettones in de winkel zijn allemaal rond. Ze worden gebakken in een vorm waar het deeg bovenuit rijst, zodat de panettone van boven naar buiten krult. In de panificadora, onze broodbakmachine, zit dat er niet in, maar verder zijn de zelf-gebakken panettones top.
Hier een recept voor een panettone van ongeveer 700g, een eigen variatie op recepten die ik op internet vond.
Benodigdheden:
180ml lauw water
55g boter of plantenmargarine
2 eieren
2 grote theelepels vanille-essence
445 g witte bloem
2 soeplepels suiker
2 soeplepels melkpoeder
1,5 grote theelepel zout
2 grote theelepels droge biologische gist
40g lichte en donkere rozijnen
40g geconfijte vruchten
3 à 4 gedroogde pruimen, in snippers gesneden
Laat de rozijnen enige tijd weken in warm water. Gebruik dat water later voor de panettone.
Snipper de pruimen.
Doe in de broodmachine: zout, suiker, melkpoeder, enigszins gesmolten margarine, vanille-essence, het lauwe water waarin de rozijnen een half uurtje zijn geweekt en tot slot de bloem, de gist en de beide eieren.
Stel de broodmachine in op een gewicht van ± 700g en een middelmatige bruining van de buitenkant.
Kies een programma voor een gewoon brood (op mijn panificadora met 12 standen kies ik stand 2; de duur van het bakproces is dan een kleine 3 uur). Schakel de machine in.
Voeg de rozijnen, de gesnipperde geconfijte vruchten en de pruimensnippers toe zodra de machine een signaal geeft.
Het resultaat is een – al zeg ik het zelf – heerlijk, cake-achtig brood. De volgende keer ga ik ook wat pure chocolade toevoegen; dat schijnt de panettone nóg lekkerder te maken.
Op de foto’s: panettones uit het assortiment van de Lojas Americanas, hét Braziliaanse warenhuis, en bovenaan een blik in het hart van mijn eigen panettone.


Bert Ernste stuurde me deze link naar een super-de-luxe panettone, geïmporteerd vanuit Italië en in São Paulo te koop voor de prijs van R$ 675,00 oftewel € 275,00. Die krijg je dan wel met figuren van witte chocolade om van de uitgeholde panettone een kerststal te kunnen maken.

4 gedachten over “Panettone uit de eigen panificadora”

 1. Er wordt gesmuld in huize Coolsma!

  Mijn voorkeur hebben de Panettones niet, evenmis als de Colombas, die in Brazilië vooral met Pasen worden gegeten. Ook uit Italië afkomstig trouwens.

  Mijn tegenzin zal voortkomen uit het feit dat ik nog nooit thuis gemaakte heb gegeten en omdat ik niet zo van krenten, rozijnen en geconfijte vruchten houd. Zelf bak ik eigenlijk niet.

  Zoals de Brazilianen zeggen “over smaken en kleuren discussieer je niet”, ofwel in goed Nederlands “over smaak valt niet te twisten”.

 2. Lieve oom Con!
  Ja hoor, die kennen we, die panettone 🙂 Persoonlijk kan ik de dingen niet meer zíen door een overkill tijdens de Paaslunch in Italia, maar zelf maken is dan natuurlijk dé oplossing! Ik ga het zeker eens proberen.
  Alles goed daar lieve oom? Hier prima. Zal je snel weer eens uitgebreid mailen.
  Liefs en dikke kus!

 3. ik ken het inderdaad als italiaans. hier in oostenrijk is het ook populair en ik vind het heeeeeel erg lekker. dank voor het recept. liefs veerle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *