De koffie wordt duur betaald

20141013_Fogo_2

Een week of twee geleden zag het er even naar uit dat het gedaan was met de periode van droogte die Brazilië in zijn greep had. Het was ineens hard gaan waaien en een middag regende het. Prompt stortten enkele wrakke sloppenwoningen in een plaats op 15 kilometer van Mariana in. Maar een dag later was de regen weer ver te zoeken. Gevreesd wordt voor de koffieoogst; als die mislukt, schiet de wereldkoffieprijs gegarandeerd merkbaar omhoog.
Vanmorgen attendeerde Daniele me erop dat de kleur van het zonlicht duidelijk roder was dan normaal. Toen we buiten gingen kijken bleek de zon gedeeltelijk schuil te gaan achter grote, dichte rookwolken boven de hellingen waarop wij uitkijken. Van tijd tot tijd kon je hoge vlammen zien opschieten. Het vuur leek vooral achter de heuvels te branden, maar in de loop van de middag kwam het er af en toe overheen. En toen we met een loodgieter naar het achterhuis liepen bleek de vloer er bezaaid met zwartgeblakerde resten van planten die wel vaker onze kant op waaien. Zie de tweede foto.20141013_Liixo_de_fogo_2
De bovenste foto is slecht en in de maximale telestand genomen. Je kunt vuur zien dat niet zo heel ver weg bleef van de wijk Villa Maquiné, op minder dan een kilometer van waar wij wonen.
Op de hellingen rondom Mariana was de laatste week vrijwel dagelijks ergens vuur te zien; op een avond leken er twee paden op de hellingen beide met vuur omzoomd. Gelukkig schijnt daar niemand te wonen, maar het wemelt er vast van de dieren.
Ook vandaag zag het ernaar uit dat het vuur de bebouwing niet zal bereiken, maar als ik in Villa Maquiné zou wonen (ik heb er ooit naar een huis gekeken), zou ik niet gerust gaan slapen.
Niet alleen Mariana, maar vrijwel heel Brazilië smacht naar water. Vanochtend liet het TV-journaal beelden zien van branden in allerlei regio’s. Maar de weersverwachting voor de komende week toont minimale regenkansen en middagtemperaturen tot 37 graden. Wat zeggen we dan ook alweer? Maak je borst maar nat. Daar is dan wel water voor nodig.

10 gedachten over “De koffie wordt duur betaald”

 1. Pijnlijk dat na mijn enthousiaste verhaal over koffie vlakbij jou zulke verontrustende gebeurtenissen rondom koffie te melden zijn.
  De herfst en de regenbuien zijn hier weer begonnen.
  Ik wens jullie ook snel verfrissende, verkoelende maar vooral levensreddende regen toe.
  Bemoedigende groet,

  1. Bij ons hebben we nog geen probleem gehad. Maar gisterenavond in het journaal waren er beelden uit São Paulo, Rio de Janeiro en de noord-oostelijke stad São Luís MA, waar de waterbekkens ver onder het noodzakelijke niveau staan.

  1. Ja, Aad, dat is het ook. Het was voor ons nog op veilige afstand. Maar de gedachte kwam toch bij me op: hoe zou je je moeten voorbereiden op een evacuatie? Wat moet er beslist in je vluchtkoffertje?

 2. Wat merk je dan hoe afhankelijk je bent van zaken die je niet kunt beïnvloeden! Van maakbaarheid is dan ineens weinig over.
  Sterkte en groet.

  1. Precies, Peter, je kunt er weinig aan veranderen. Alleen erg oppassen met vuur buitenshuis, en dat gebeurt hier te weinig. Brazilianen constateren ook dat het klimaat verandert, maar ik heb de indruk dat ze nauwelijks bereid zijn er hun leven een beetje bij aan te passen.

  1. Dank, Jenneken. Vanochtend zagen we dat het vuur nog steeds niet was gedoofd. En vandaag aan het eind van de middag bleek het zich te hebben uitgebreid aan deze kant van de heuvels; voor ons nog op veilige afstand, maar een stuk dichter bij de huizen in de wijk Villa Maquiné. En pas op dinsdag aanstaande daalt de temperatuur naar 27º en is er 80% kans op regen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *