Zomertijd, regentijd

Een week of twee geleden is de regentijd aangebroken. En het ging op dezelfde manier als toen ik dat voor het eerst meemaakte in Brasil. Dat was in Manaus, middenin het Amazonegebied. Om drie uur ‘s nachts werd ik wakker doordat er een storm door de straat raasde, direct gevolgd door enorme regenbuien, die pas ‘s middags om drie uur even pas op de plaats  maakten. Nu kwam ik met twee volle boodschappentassen terug van de supermarkt. Vlak voordat ik de hoek van mijn straat bereikte, stak er ineens een vreemde wind op. Een soort wervelwind die kartonnen dozen van de ene kant van de straat naar de andere leek te schoppen, en terug. Meteen voelde ik dikke droppen en ik kon niet snel genoeg tegen de helling op om nog droog thuis te komen. Sedertdien regent het gedurig, vele uren achtereen. En er komen dan zulke enorme hoeveelheden water naar beneden dat je je afvraagt waar het allemaal vandaan komt.
Elf maanden geleden schreef ik op dit weblog ook over de regen en over de rampzalige gevolgen ervan voor mensen die op of vlakbij hellingen wonen. Ook nu is het alweer raak; gisteren stonden de TV-journaals bol van de beelden van ondergelopen wijken in grote steden zoals Belo Horizonte.
De vorige keer dat ik er hier over schreef kon ik laten weten dat er in Mariana gelukkig geen grote overlast was. Maar gezien de manier waarop hier soms tegen en bovenop hellingen wordt gebouwd had het me niet verbaasd als er ongelukken waren gebeurd.
Nu is het ook in Mariana raak. Bij twee huizen die ik vanaf mijn terras kan zien, aan de andere kant van de stad, verschenen kort na het begin van de regentijd grote lappen plastic. En enkele dagen later stond er een foto in het plaatselijke krantje waarop was te zien dat er een aardverschuiving had plaatsgevonden waardoor de huizen aan de rand van een afgrond kwamen te staan. De bewoners moesten hun huis uit. Een van de huiseigenaren was zonder toestemming van de gemeente op een lager gelegen deel van het terrein een garage gaan bouwen, met het gevolg dat de helling kennelijk instabiel was geworden.
Gisteren kreeg mijn huisgenote Daniele een telefoontje dat onder het huis van een ‘tante’, die vlak boven de rivier woont, de keuken gedeeltelijk door het water was ondermijnd. We realiseren ons dat de regentijd nog maar net is begonnen. Veel mensen die aan de vele hellingen hier wonen zullen de komende tijd minder rustig slapen. Ik hoorde dat ook in de wijk Rosário, waar ik eerder woonde, al maatregelen worden getroffen om instortingsgevaar te verminderen.
Over een paar dagen begint hier de zomer, en dat is niet voor iedereen de prettigste periode van het jaar.
Foto: voorpagina van de krant Ponto Final. “Gezinnen verhuisd vanwege instortingsgevaar.”

7 gedachten over “Zomertijd, regentijd”

 1. Een van de problemen in Belo Horizonte is de inadequate afvoer van het regenwater in de lagergelegen delen, zoals gisteren duidelijk te zien was in de buurt waar ik woon. Een van de verkeersaders, Avenida Cristiano Machado, was lange tijd ondergelopen dankzij de toevoer van een massa regenwater via kleinere avenidas. Ondanks de grootschalige reconstructie van deze verkeersader en de aanwezigheid van een enorm afvoerkanaal in het midden van deze avenida. Enige jaren geleden kwamen tientallen mensen om door aardverschuivingen in de sloppenwijken in Belo Horizonte.

 2. Het is treurig om de ongemakken (en erger) van de regen elk jaar weer in het nieuws te zien terugkeren.

  Landverschuivingen, mensen die huis en haard verliezen, mensen die verdrinken of onder de modder verstikken. Een nare déjà vu. En zoals altijd zijn het vooral de armen, die getroffen worden.

 3. Ik zag net op het televisiejournaal van Band dat het goed raak is met de regen in ‘jouw’ Mariana, Constant.

  Een oude kerk staat blijkbaar aan de rand van een kleine aardverschuiving. Het kerkhof begint al te verzakken. Erger zijn natuurlijk de ingestorte huizen en de huizen, die dreigen in te storten.

  Opvallend hoe nuchter Brazilianen daar vaak op reageren.

 4. Nee, Jenneken, dat ziet er zeker niet prettig uit. Inmiddels is er ook in Mariana nogal wat schade aangericht, ook in de wijk waar ik eerder woonde. Er zijn heel wat gezinnen die hun huis moesten verlaten.
  In de wijk waar ik nu woon lijk ik me geen zorgen te hoeven maken. De straat helt weliswaar en verandert daardoor soms in een tamelijk wilde stroom, maar alle percelen zijn afgesloten en de twee putten op mijn terrein kunnen het water nog heel redelijk aan.
  De kerk waar Bert Ernste in zijn tweede reactie over schrijft, staat tamelijk dicht bij het huis waar ik eerder woonde.

 5. Dag Constant,

  Interessante berichten, maar ik hoop wel dat je de watervloeden goed overleeft. Vandaag zitten Groningen en Friesland nog met de naweeën van behoorlijk hoog water vanwege noordwesterstorm die spuien van regenwater verhindert. Maar de vergelijking met jullie gaat toch wel mank. Onze dijken houden het nog steeds goed.
  Nog alle goeds voor 2012.
  In goede herinnering aan jou: Coen van Kasteel.

 6. Beste Coen! Dat is een mooie verrassing, een reactie van jou. Je bent nog regelmatig in mijn gedachten.
  Wij overleven hier het water gelukkig nog goed. Mijn huis ligt wel tegen een heuvel, maar die is niet zo steil en bovendien is de heuvel zodanig bebouwd dat het geheel een stabiele indruk maakt.
  Maar de laatste week was het vooral in het naburige Ouro Preto raak. Daar is een hele helling naar beneden gekomen op een manier die je niet voor mogelijk hield. Een hele weg bedolven en een deel van het dak van een busstation. Twee taxichauffeurs die met hun auto’s onder dat dak stonden, hebben het niet overleefd. Het maakt allemaal dat je heel anders naar die hellingen kijkt, en naar de huizen die er tegenaan geplakt staan of hangen.
  Hartelijke groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *