Aardige verwikkelingen

Eerder schreef ik al dat ik in mijn eigen huis stopcontacten met randaarde heb laten aanleggen. Dat is hier in Brazilië niet zo’n standaardvoorziening als in Nederland. In mijn huurwoning, toch helemaal niet zo oud, is van randaarde geheel geen sprake. Vooral met het oog op het blijvend welzijn van mijn computer vind ik het belangrijk over minstens één randgeaard stopcontact te beschikken; vandaar de aanleg in het nieuwe huis.
De elektriciën stelde een boodschappenlijstje voor me samen en daarmee toog ik naar de Constrular, één van de grotere bouwmarkten in Mariana. Ik kocht er onder andere een plastic buis van drie meter lang, een plastic bocht, een grote rol koperdraad met groene isolatie (de kleur voor een aardleiding in Brazilië), een klem om de draad te bevestigen aan een koperen staaf die ik elders haalde en vier stopcontacten met randaarde.
Uit een TV-spotje van ruim een jaar geleden wist ik dat er een nieuw genormaliseerd stopcontact is en de bouwmarkt bood me dat aan. Maar de elektriciën wees me er later op dat mijn apparaten allemaal nog oudere stekers hebben en die hebben nog geen weet van de nieuwe normen. Terug naar de bouwmarkt dus, maar daar kon ik de nieuwe contactdozen alleen maar inleveren, want de oudere modellen verkoopt men er niet meer. Pas bij de tweede winkel waar ik daarna aanklopte, bleek men nog de oude versie volop in voorraad te hebben.
Dat randaarde hier nog weinig gebruikelijk is en weinig indruk maakt, werd me duidelijk toen ik bij de Constrular vertelde dat ik voor mijn oudere stekers dus graag een oud model contactdoos wilde hebben. De verkoper bood me een ‘oplossing’ aan in de vorm van een driewegsteker (benjamim in het Braziliaans) van bijgaande foto. Die biedt extra openingen voor de derde pen van oude en nieuwe randaardestekers, maar zonder dat die derde pen contact met de aarde krijgt! Een echte oplossing-van-niks dus.
Kennelijk is het gebruik van driewegstekers hier heel normaal, want ook de elektricien toonde me er één. Hij wees dat als oplossing af, vertelde hij, omdat het gevaarlijk kan zijn drie stekers aan één zo’n benjamim te hangen; geen woord over het feit dat er van aarding dan helemaal geen sprake meer is.
De massieve koperen staaf is in de plantenbak met de bananenbomen drie meter de grond in gegaan. Volgens de elektriciën is dat voldoende. Ik hoop dat ik erop kan vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *