Bedankt, KPN Planet Internet

Eindelijk, daar ben ik weer. Zoals sommigen al weten bakte KPN Planet Internet mij een heel lelijke poets. Ik vroeg mijn telefoon- en internetaansluitingen op 16 juni, de datum waarop ik mijn huis in Utrecht zou overdragen aan de nieuwe eigenaar, af te sluiten. Op 2 juni bleek ik niet meer bij mijn e-mailaccount van Planet te kunnen en op de ochtend van 3 juni bleek mijn toegang tot internet geheel te zijn afgesloten. Meteen vroeg ik de fout ongedaan te maken en dat werd mij toegezegd, driemaal zelfs in de daarop volgende dagen, maar een week later bleek dat ik al helemaal uit het systeem van KPN Planet was gegooid en dat herstel twee weken zou duren, zodat het geen zin meer had.

Ik las begin juni bij toeval dat KPN Planet al enige tijd aan de top van de klachtenlijst bij Kassa stond, maar dat was voor mij zelfs geen schrale troost. Voor het meest noodzakelijke internetverkeer zocht ik een paar maal mijn toevlucht in de Utrechtse gemeentebibliotheek, maar dat ik even niet aan dit blog toekwam, dat wordt me hopelijk vergeven.

Mijn laatste dagen op Nederlandse bodem logeerde ik bij mijn vrienden Guido en Bernice in Hei- en Boeicop; daar kon ik gelukkig wel weer e-mailen, maar ik had er ook veel tijd nodig om er de laatste dozen uit te zoeken om het volume van mijn bagage terug te brengen tot twee grote koffers. De laatste dagen in de Dadelstraat hielp ook mijn nicht Arian me op even onvolprezen wijze als een jaar geleden, zodat mijn huis op de dag voor de overdracht geheel leeg en schoon was. Zonder de hulp van Arian, Bernice en Guido was het me opnieuw niet gelukt op tijd en compleet gepakt en gezakt door mijn vriend Aad op Schiphol te worden afgeleverd, waar Ans en Dick uit Krommenie om vijf uur klaar stonden om me naar de paspoortcontrole te begeleiden, waar we echt roerend afscheid van elkaar namen.

De reis via Lissabon naar Belo Horizonte (BH, zoals de Brazilianen de stad kortweg noemen) verliep vrijwel vlekkeloos, zodat ik om kwart vóór vier ’s middags (kwart vóór negen ’s avonds bij jullie) in Brasil voet aan wal zette. Om zes uur haalde ik op het busstation van BH de bus naar Mariana en ’s avonds om ongeveer half negen was ik thuis in een ietwat leeg ogend huis. Ik was vergeten iets eet- en drinkbaars te kopen, zodat ik het even moest stellen met een glas water uit het waterfilter.

De volgende ochtend bracht ik meteen een bezoekje aan de buurtsuper, drie of vier huizen verder en na verschillende inkopen heb ik nu voldoende leeftocht in huis om aangenaam te overleven.

Inmiddels heb ik de kennismaking met mijn hangmat vernieuwd en ettelijke keren herbevestigd, zodat we het weer goed met elkaar kunnen vinden. ’s Nachts is het veel te koud om op de veranda te slapen; de winter is hier ingetreden op het moment dat het bij jullie zomer werd en Daniele, die ik al tweemaal heb ontmoet, heeft een dikke trui aan. Iedereen memoreert hier dat het koud is, maar voor mij is het overdag uitstekend; ik schat dat het ’s middags zeker wel 25 graden is. Vanochtend om 11 uur lag ik met een boek in de hangmat, met wijds uitzicht op een vrijwel geheel blauwe lucht, waarin de eerste pipa’s of papagaio’s verschenen, de vliegers die hier heel populair zijn en waarvan ik er ’s avonds vanaf mijn veranda gemakkelijk zes of zeven tegelijk kan zien dansen en buitelen.

Op het moment dat ik dit schrijf, is het hoog tijd voor een lunch. Ook vandaag daal ik daarvoor af naar het centrum van Mariana. Als er op zondagmiddag een LAN-house of internetcafé open is, plaats ik meteen dit bericht. En anders wordt het maandagochtend. Até logo, tot binnenkort.

2 gedachten over “Bedankt, KPN Planet Internet”

 1. Beste Constant,
  Prachtig beeld! Ik zie je voor me in de hangmat met je boek en je uitzicht!
  Inderdaad hebben wij een andere koubeleving dan Brazilianen, al moet ik zegen dat ik het soms toch ook akelig fris vind, vooral binnenshuis, waar veelal geen verwarming is, zoals wij dat in Nederland gewend zijn. Maar ja, ik ga bijna terug naar Nederland – nog een weekje.
  Heb je ook al weer je favoriete Braziliaanse gerecht gegeten?
  Hoe voelt het nu – echt wónen in Brazilië?
  Hartelijke groet,
  Bert

 2. Dank voor je reactie, Bert! Inderdaad, vooral binnenshuis voelt het soms koud aan. Vandaag trok ik een jas aan toen ik de deur uitging. Maar eigenlijk maakt die het weer te warm 😉
  Al vast een heel goede thuisreis gewenst! En een antwoord op je vraag hoe het is, komt binnenkort.
  Abraço!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *