Brazilië wordt tegelijkertijd kleiner én groter

Brazilië is, voor mij althans, ineens een stuk kleiner én een stuk groter geworden. Na bijna twintig jaar zonder vierwieler te hebben geleefd, heb ik hier na ruim een jaar besloten nog maar eens een auto te kopen, de goedkoopste die in Brazilië te koop is en die op niet al te grote afstand van Mariana is geproduceerd: een Fiat Uno Mille, een van de populairste auto’s van dit land. Een nieuwe, een ‘zero quilómetros’, een ‘nul km’, zoals ze dat hier noemen.

Er is in Brazilië heel veel moois te genieten, ook in de directe omgeving. Maar veel van die plaatsen zijn per openbaar vervoer vanuit Mariana nauwelijks of alleen met veel moeite te bereiken. Wil ik bijvoorbeeld naar de stad Congonhas, op ongeveer zeventig kilometer afstand, dan moet ik eerst naar Ouro Preto (geen probleem), vandaar naar Ouro Branco en dan, na geruime tijd wachten, door naar mijn eindbestemming. Daar kom ik dan op zijn vroegst aan het einde van de middag aan, zodat ik er moet overnachten. Over een paar dagen ga ik er per auto naar toe en ik doe er dan een uurtje over. Ik kan u-u-u-uren in Congonhas blijven en toch vóór het avondeten alweer thuis zijn.

Idem dito met Tiradentes, één van de parels aan de kroon van de deelstaat Minas Gerais. Ik ging er eens per bus naar toe, arriveerde om elf uur ’s avonds in het nabije São João del Rey en pas de volgende ochtend in het stadje zelf. Van hieruit is het per auto maximaal 150km en het zal me niet veel meer dan twee tot drie uur kosten. Gezellig lunchen in Tiradentes, een wandeling door het stadje, een bezoek aan één van de barokke kerken, een ritje naar de kunstenaarswijk Bichinhos en ’s avonds slaap ik weer in mijn eigen bed.
Zaterdagmiddag ben ik meteen naar Catas Altas gereden, een minder bekende parel uit de serie ‘cidades históricas’, waarvan ik laatst al een panoramafoto liet zien. Het ligt op ongeveer 65km van Mariana.
Veel afstanden worden dus een stuk kleiner en daarmee wordt het deel van Brazilië dat ik van huis uit kan bezoeken een flink stuk groter.

Op de foto’s, behalve de Fiat met zijn chauffeur, beelden van Catas Altas.

4 gedachten over “Brazilië wordt tegelijkertijd kleiner én groter”

  1. Goed gedaan, zo bent u toch een stuk mobieler!! En wat ben ik jaloers op de uitstapjes 🙂 Keep the pictures & stories coming!

    Groetjes uit (het ook wel mooie) Drenthe,

    Sandra

  2. Sandra, dank voor deze reactie. En ja, die uitstapjes zijn zeer de moeite waard, zozeer zelfs dat ik dezelfde plaatsen regelmatig opnieuw opzoek.
    Wat mij betreft gaan we over op je en jij; concorda, mee eens?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *