De kleuren van Brazilië

Als het niet van de vlag zelf is, kennen veel mensen de kleuren van Brasil wel via het voetbal. Daarin voeren geel en groen de boventoon, maar in de vlag speelt ook blauw een belangrijke rol. Interessant is de informatie in de Wikipedia: de Braziliaanse vlag is één van de weinige nationale vlaggen ter wereld waarin geen zwart of rood voorkomt, de kleuren die veel in verband worden gebracht met oorlog, rouw en bloed.
En het mag gezegd worden dat Brazilianen over het algemeen een heel vredelievende indruk maken. Toen de oorlog in Afghanistan begon, herinner ik me, liet op het strand van Copacabana op een avond een enorme mensenmenigte een zachtaardig protest tegen de oorlog horen. Dat er hier op sommige plaatsen van veel geweld sprake kan zijn (dat door de media overigens snel in de schijnwerpers wordt gezet en daardoor fors wordt vergroot) neemt niet weg dat de meeste Brazilianen niet lijken te kicken op welke vorm van geweld dan ook.

Terug naar de kleuren van Brazilië. Voor mij is er een andere kleur die minstens even sterk met dit land is verbonden als het geel, groen en blauw. Dat is de kleur van de roodbruine aarde, die ik op al mijn reizen door dit land telkens weer tegenkwam.
Vrijwel overal waar de Braziliaanse aarde aan de oppervlakte komt, zie je dat warme roodbruin, in één van de vele schakeringen. Ook hier in en rondom Mariana is werkelijk alle grond roodbruin gekleurd en als de rivier die door de stad stroomt door zware regenval eens een wilde stroom is geworden, heeft het water steevast de kleur van de aarde. Auto’s die over onverharde wegen hebben gereden zijn op zijn minst aan de onderkant bruin gekleurd.

En bijna dagelijks kom ik lichtgekleurde pickup trucks tegen van een bedrijf dat kennelijk buiten de gebaande paden actief is en die auto’s zijn aan het eind van de middag roodbruin geworden tot op het dak. Vooral als het hier even heeft geregend, zijn deurmatjes meteen van een roodbruin waas voorzien. De aarde komt ook tussen de straatstenen omhoog.
Ik houd van deze kleur van Brazilië, omdat die het landschap zo’n warm aanzien geeft. Beelden zeggen hier meer dan duizend woorden. Laat daarom de foto’s maar spreken. Klik je op een foto, dan krijg je die vergroot te zien. Foto bovenaan: het kerkje van Santa Quitéria in Catas Altas. Daaronder de Braziliaanse vlag. Vervolgens een straatbeeld uit Tiradentes. Rechts daaronder: de rivier die door Mariana stroomt, met een tamelijk hoge waterstand. Onderaan: op weg naar Sítio Beija-flor, in de buurt van Glaura

Een gedachte over “De kleuren van Brazilië”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *