Een groot land


Brazilië is een heel groot land. Dat merk je aan allerlei dingen en aan allerlei cijfers. Het is met zijn 8.514.876,599 vierkante kilometers ruim tweehonderd keer Nederland en bijna zo groot als heel Europa. Er leven hier volgens de meest recente cijfers uit 2010 190.732.694 mensen. En alleen al de deelstaat Minas Gerais, waar ik woon, is veertien maal Nederland qua oppervlakte. Minas (zoals de staat kortweg wordt genoemd) telt 853 afzonderlijke gemeenten en meer dan negentien miljoen inwoners.
Gisteren merkte ik op een andere, onverwachte manier hoe groot Brazilië is. Er bestaat op internet een site die geheel is gewijd aan de vogels van dit land: Wikiaves (www.wikiaves.com.br/). Op die site zijn van bijna 1.700 vogels in totaal ruim 200.000 foto’s te bewonderen. Van de meeste soorten zijn ook geluidsopnamen te beluisteren en verder is er veel informatie te vinden over leefgebieden, leefwijzen, voedingspatronen en dergelijke. Je kunt de site raadplegen in het Portugees, maar ook in het Engels.

Eergisteren hadden we een nieuwe gast op onze voedertafel en ik heb die meteen gefotografeerd. Nog dezelfde middag stuurde ik de foto naar Wikiaves, ook omdat ik niet helemaal zeker was om welke soort het ging. Het duurde geen half uur of ik had al reacties. Gisteren, iets meer dan een etmaal later, wilde ik reageren en in de lijst van meest recente foto’s zocht ik de mijne. Het leek alsof mijn foto was verdwenen, maar bij een tweede poging hield ik het langer vol en toen bleek dat er in de ruim 24 uur na plaatsing van mijn foto alweer 830 nieuwe vogelfoto’s bij waren gekomen. Braziliaanse vogelliefhebbers kijken waarschijnlijk helemaal niet op van dat aantal, maar ik ben nog steeds een beetje verbluft.

Op de foto’s de nieuwe gast, de Sabiá-barranco, Turdus leucomelas, Vaalborstlijster. Bovenaan tussen de bananenbladeren, verderop de foto die ook op Wikiaves is geplaatst.

4 gedachten over “Een groot land”

  1. Mooie foto’s, Constant!

    Inderdaad blijft Brazilië indrukwekkend, qua omvang van land en bevolking, de variatie in landschap en klimaat (logisch in zo’n groot land) en de enorme variatie in flora en fauna.

    Jammer dat zo weinig mensen uit Europa (relatief gesproken) komen kijken.

  2. Leuk artikel Constant. Ik heb van de link een favoriet gemaakt. Ook in de boekwinkels zijn er weinig boeken over vogels in Brazilië te vinden en ik heb er een paar rondom ons huis gezien die ik niet kan vinden in een Amerikaanse vogelgids. Dus ik ga weer op zoek.

  3. Ja, Joop, dat is een heel mooie site. Ik heb zelf twee vogelgidsen,waarin de meeste Braziliaanse vogels voorkomen. Ik zal je per e-mail de titels en andere gegevens sturen. Ik determineer graag vogels; als het eens nodig is, mag je me gerust een foto sturen. Wie weet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *