Lopen en luisteren


Vorig jaar bezocht ik een keer Ouro Preto, de zusterstad van Mariana, met een Braziliaanse kennis die de stad nog niet kende en daarom engageerden we een gids die zich op Praça Tiradentes, het centrale plein van de stad, aanbood. Op een gegeven moment liep ik in mijn eigen tempo een paar passen voor de beide anderen uit en toen hoorde ik de gids zeggen: alle buitenlanders lopen een stuk sneller dan wij, Brazilianen. Ik merk, als ik hier alleen op stap ben, dat mijn tempo wat hoger ligt dan van de meeste anderen op straat. Maar ben ik in het gezelschap van een Braziliaan(se), dan moet ik mijn tempo aanpassen en dat wil zeggen: terugschroeven. Geleidelijk aan wen ik eraan minder snel te lopen dan ik gewend was, maar ik betwijfel of ik ooit zo langzaam ga lopen als de gemiddelde Marianense. Al heeft het zeker iets, jezelf niet zo haastig te gedragen en rustig de tijd te nemen.
Gisteren moest ik een gesprek tussen twee Braziliaanse dames een beetje zien te volgen en toen bekroop me de gedachte: als jullie eens net zo langzaam zouden praten als lopen, dan zou het mij gemakkelijker vallen jullie te verstaan. Want ik heb nog regelmatig moeite met het tempo waarin Brazilianen onderling en vaak ook met mij willen converseren. Het verstaan wordt soms ook flink bemoeilijkt door het dialect dat hier wordt gebruikt (soms lijken het wel verschillende dialecten). Het gebeurt me nog met regelmaat dat ik het gevoel heb te worden meegesleurd op een kolkende woordenstroom, waarbij ik amechtig zoek naar een houvast, één woord dat me duidelijk maakt waar al die woorden over gaan. Ik bespeur wel enige vooruitgang, maar het gaat toch een stuk minder snel dan ik had gehoopt. Veel luisteren is de enige methode om mijn prestaties in dat opzicht te verbeteren. Ik krijg er speciaal les voor en dat helpt, maar nog niet snel genoeg.
Gelukkig ben ik inmiddels niet bang meer voor de telefoon, al weet ik soms niet precies te vertellen waar het over ging. Als de telefoon rinkelt, is het overigens vaak iemand die een verkeerd nummer heeft gebeld, die iemand wil spreken die ik helemaal niet ken en die mij vraagt wat dan het nummer van die persoon is …

Een gedachte over “Lopen en luisteren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *