Maria Fumaça terug van weggeweest

Al eerder heb ik eens geschreven over Maria Fumaça, de oude Skoda stoomlocomotief die sedert 2005 weer een historische trein tussen Mariana en haar zusterstad Ouro Preto laat rijden. Het is geen lang traject, een kleine vijftien kilometer, maar het gaat soms steil omhoog en dat was af en toe een beetje teveel gevraagd van een oude locomotief. Daarom ging er achter de laatste wagon altijd een beetje stiekem een diesellocomotief mee om op kritieke punten een duwtje te geven.
Af en toe liet Maria Fumaça verstek gaan; dan werd er aan haar gesleuteld dat het een lust was, terwijl de trein door haar dieselzus naar Ouro Preto en terug werd getrokken.
Een tijd geleden leek het voorgoed gedaan met Maria, want tussen het gesleutel door kwam ze niet meer van haar plaats en er leek ook steeds minder aan haar te worden gewerkt. We zagen haar toekomst somber in. Maar toen we aan een bewaker van het stationsterrein vroegen of ons bange vermoeden terecht was, bleek er een andere reden te zijn. De machinist – kennelijk de enige – reed ook motor, en dat is hier in Brasil nog een stuk gevaarlijker dan in Nederland. Hij was aangereden en had het ongeluk niet overleefd. Het wachten was op een opvolger.
Een paar dagen geleden, onderweg van het centrum naar huis, hoorde ik ineens het hese geluid van de stoomfluit me achterop komen. En ja hoor, daar verscheen Maria Fumaça tot mijn grote verrassing en enthousiasme op haar terugweg uit Ouro Preto. Ik werd nog eens zo blij toen ik zag dat ze de trein geheel alleen had getrokken; kennelijk had de lange rustperiode haar goed gedaan.
Er worden in dit land geleidelijk aan meer oude spoorlijnen geheel of gedeeltelijk in ere hersteld. Brasil heeft ontdekt dat het trekpleisters zijn voor toeristen. Heel bekend is onder andere het smalspoorlijntje van eveneens ongeveer vijftien kilometer tussen São João del Rey en Tiradentes, op ongeveer 170km van Mariana. Het maakt deel uit van dezelfde ‘groep’ als onze Maria Fumaça. Die naam betekent overigens Maria Rook.
Brasil kent niet zoveel treinen voor personenvervoer. De meeste spoorlijnen zijn er voor goederenvervoer en voor forensentreinen bij de grote steden zoals Rio de Janeiro en São Paulo. De spoorlijn van Belo Horizonte, de hoofdstad van deelstaat Minas Gerais, naar Vitória, de hoofdstad van Espírito Santo, is een uitzondering. Die trein rijdt enkele malen per dag, maar hij schijnt vooral van belang te zijn voor de vele tussenliggende plaatsen waar hij stopt. Als je snel van Belo Horizonte naar Vitória wilt, dan kun je beter de bus nemen. Voor veel Brazilianen is de bus een veel belangrijker vervoermiddel en tegenwoordig ook het vliegtuig. Maar wie weet, verandert het nog eens. Vroeger reed er een personentrein tussen Campo Grande in het westen van Brasil (in het wetland Pantanal) naar Bolivia. Al meer dan een jaar geleden las ik dat een Braziliaanse en een Boliviaanse minister een principeovereenkomst hadden getekend om ook deze lijn nieuw leven in te blazen. Het zou goed passen bij de vooruitgang die Brasil op veel fronten boekt.

Op de foto in het midden Maria Fumaça (links) met haar dieselzuster. Bovenaan twee foto’s van de prachtige Maria Fumaça die de trein tussen São João del Rey en Tiradentes trekt. Rechts onderin onze Maria Fumaça op de draaischijf (gefotografeerd met mijn mobieltje, vandaar de matige kwaliteit, excuses). Verder twee treinkaartjes.

2 gedachten over “Maria Fumaça terug van weggeweest”

  1. Mooi verhaal.

    Ik was ooit treintjesgek en ben Braziliëfan, dus extra leuk om te lezen.

    Ik hoop haar een keer te zien en je te bezoeken. Wie weet later dit jaar.

    Groet!
    Bert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.