Te laat


Vandaag, 21 april, is het in Brazilië een nationale feestdag. Dan wordt het feit herdacht dat in het jaar 1792 Tiradentes, ‘de tandentrekker’ en de voorman van de onafhankelijkheidsbeweging in Brazilië, werd onthoofd en gevierendeeld. Dat gebeurde in Ouro Preto, de zusterstad van Mariana. Ik had gehoord dat er dan groot feest is in Ouro Preto en daarom ging ik er in de loop van de middag met mijn camera naar toe.
Afgelopen zaterdag was ik er ook al en toen was Praça Tiradentes, het centrale plein van de stad, waar een beeld van Tiradentes op een hoge zuil de eronder geparkeerde auto’s in de gaten houdt, bijna onbegaanbaar vanwege de podia die er in aanbouw waren.
Ik heb al eerder op dit weblog aandacht aan Tiradentes besteed. Ik denk dat ik toen ook heb gemeld dat de Portugese koning uiteindelijk had besloten Tiradentes toch maar niet te laten executeren. Maar doordat er nog geen telefoon of internet bestond, duurde het lang voordat het bericht in Ouro Preto belandde. Zodat het voor Tiradentes te laat kwam. Zijn hoofd werd als afschrikwekkend voorbeeld aan het volk getoond op de plaats waar nu zijn standbeeld staat, de andere delen van zijn lichaam werden in andere steden opgespietst.
Het heeft niet geholpen, want in 1822 riep een lid van het Portugese vorstenhuis zelf de onafhankelijkheid van Brazilië uit.

Toen ik om vijf uur in Ouro Preto uit de bus stapte, werd ik niet met muziek ontvangen. Ik bleek ook vele uren te laat te zijn. Niemand had me verteld dat de feestelijkheden vanochtend om acht uur waren begonnen, in aanwezigheid van president Lula en van de gouverneur van de deelstaat Minas Gerais, Aécio Neves, die een gooi schijnt te doen naar de opvolging van Lula. Om elf uur was alles al afgelopen, vertelde een notenverkoper me.
Geen foto dus van een bruisend Praça Tiradentes, wel van Tiradentes’ standbeeld, uittorenend boven de restanten van de feeststellages.

Een gedachte over “Te laat”

  1. Naderhand hoorde ik dat president Lula toch niet in Ouro Preto van de partij was geweest. Of de notenverkoper had het verkeerd gezien of ik had het verkeerd begrepen. Laten we het maar op het laatste houden 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *