Zo veilig mogelijk reizen in Brazilië (of elders) 1

Is reizen in Brasil gevaarlijk? Het kán gevaarlijk zijn. Net zoals je in Amsterdam en Rotterdam, in Rome en Napels, in New York en Peking, in Djakarta en Kaapstad goed op je hoede moet zijn, moet je dat hier ook. Toen ik een taxichauffeur in Rio de Janeiro eens vroeg wat hij van de criminaliteit in zijn stad vond, zei hij: ach, criminaliteit hóórt nu eenmaal bij grote steden. Daar moest ik hem meteen gelijk in geven.
Grappig is dat Brazilianen in één van de grote steden je graag waarschuwen voor een andere grote stad. Toen ik in São Paulo was, werd me bezworen niet naar Rio de Janeiro te gaan, “want dáár is het zo gevaarlijk”! En toen ik in Rio was en vertelde dat ik naar São Paulo zou doorreizen, werd me gevraagd: “moet dat echt, want dáár is het zó gevaarlijk”. Daardoor leerde ik hier te relativeren.

Je kunt toeristen tegenkomen die in Brasil vervelende ervaringen hebben opgedaan. Mensen die bestolen zijn, die zijn afgezet door een taxichauffeur, die op een terras of in een nachtclub werden gedrogeerd en letterlijk en/of figuurlijk uitgekleed. Ik heb het zelf gelukkig niet meegemaakt, op één klein voorval na, van twee lieden in Rio de Janeiro die zich bij het tourniquet bij de busconducteur langs mij wurmden en probeerden mijn zakken te rollen. Dat is overigens al bijna tien jaar geleden.

Wel kan ik uit eigen ervaring positieve voorbeelden geven. Dat drie heren me tijdens een concert in Salvador de Bahia mijn paspoort en adresboekje kwamen aanbieden, nadat ik die in het donker ongemerkt in een onverlicht evenemententoilet was verloren. Van de reisgenote die ineens haar horloge kwijt was, ook in Salvador, waarop iedereen reageerde: gestolen! Maar toen ze terugging naar de plek waar ze het voor het laatst had gezien, bleek het keurig voor haar klaar te liggen. Iemand die een rondreis door Brasil had gemaakt vertelde me dat een reisgenote na aankomst in Paraty haar portemonnee kwijt was, kennelijk uit haar tas gevallen in de bus, die inmiddels was doorgereden naar Rio de Janeiro. Toen ze twee dagen later op het busstation van Paraty verschenen, stormde er iemand met haar portemonnee op haar af. Er zat een fotootje van de eigenares in en ze hadden twee dagen lang naar haar uitgekeken. Geen cent was verdwenen.
Je hoeft ook niet raar op te kijken als Brazilianen een oogje in het zeil houden als ze een buitenlander zien. Het is me meer dan eens overkomen dat ik werd gewaarschuwd om bijvoorbeeld mijn rugzakje op mijn borst te dragen, om het tasje met mijn camera diagonaal over de borst te hangen zodat het minder gemakkelijk kan worden weggegrist, om op te passen voor bepaalde straten of wijken.
Daarentegen vertelden Brazilianen in Rio me dat ze tijdens een reis door Europa Amsterdam hadden aangedaan. Binnen 24 uur was al hun bagage uit de kamer in een niet zo goedkoop hotel verdwenen.

Wat ik hier maar mee wil zeggen: laat je niet aanpraten dat reizen in Brazilië veel onveiliger is dan in andere landen die bij toeristen in trek zijn. Net zo goed als je in Florence kunt worden uitgekleed kan je dat ook in Brazilië gebeuren. Maar de kans daarop is hier vermoedelijk niet heel veel groter dan elders.
De criminaliteit in Rio de Janeiro zal zeker ernstiger zijn dan in Amsterdam (al krijg ik de indruk dat het er daar ook beslist niet beter op wordt), maar Rio is zo enorm groot dat je niet per definitie met die criminaliteit te maken hoeft te krijgen. Zulke situaties lijken in en door de media meestal ernstiger en omvangrijker dan ze in werkelijkheid blijken te zijn. En een wet van Meden en Perzen in élk buitenland is: ga niet op avontuur op een plek waarvan je kunt vermoeden dat het er onveilig kan zijn.

Reizen is per definitie een tijdverdrijf waarbij je risico loopt. We hebben het allemaal weleens gehoord: als je geen risico wilt lopen, blijf dan thuis – en dan zul je zien dat het plafond naar beneden komt. Neem daarom een paar regels in acht die ik heb opgeschreven met het oog op veilig reizen in Brasil – en waarbij je Brasil net zo goed kunt vervangen door elke andere toeristische trekpleister.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *