Broedseizoen

Hier in Brazilië is het nu herfst, maar voor de talrijke vogels lijkt het weinig uit te maken. Deze canário de terra verdadeiro, in het Nederlands waarschijnlijk safraanvink, kwam op 25 april met een snavel vol nestmateriaal aanvliegen. Een paartje van deze kanaries (en soms twee paartjes) zijn dagelijkse gasten op de grond rondom onze cocosboom, waar we elke dag vier soorten zaden uitstrooien.

Klik op de foto om de kanarie groter te zien.

Twee druppels

Wijlen mijn vriend Augusto liet mij kennismaken met Padre Viegas, vroeger een aparte gemeente, nu een distrito van Mariana. Het is een schat van een dorpje met een kleine kern en allerlei buitenhuizen op landgoed-achtige percelen er omheen. Op één van die buitenplaatsen woonde een collega van Augusto, ook advocaat. Zijn vrouw had er haar eigen bedoening, een alambique of cachaçastokerij. De cachaça, de grondstof voor caipirinhas, wordt gestookt uit cana of suikerriet. De cachaça uit deze alambique is heel verfijnd van smaak en eigenlijk is het zonde om hem in een caipirinha te verstoppen. Het merk: Duas Gotas, twee druppels. Het spreekt voor zich dat het daar meestal niet bij bleef.

Als je het terrein op kwam rijden, viel meteen een intrigerend gebouwtje in het oog. Langs de toegangsweg naar het woonhuis stond een kleine kapel waarvan de wanden grotendeels bestonden uit flessen. Daardoor had het interieur een heel licht karakter.

Klik op de foto om hem groter te zien.

Nationale feestdag

Christelijke feesten zoals Kerst, Pasen en Pinksteren duren hier maar één dag. Al vinden de Brazilianen dat Kerst twee dagen duurt, omdat het feest begint op de avond van 24 december.

Maar feestdagen komen we niet tekort, want deze vrijdag, 21 april, viert Brazilië een nationale feestdag, de Dag van de Onafhankelijkheid. Die wordt vaak kortweg Tiradentes genoemd, naar de nationale held van de onafhankelijkheidsbeweging uit de negentiende eeuw.

Ik schreef hier al eerder over Tiradentes en over het historische stadje dat naar hem is vernoemd omdat hij er is geboren. Op de foto een borstbeeld van Tiradentes, in het centrum van het stadje.

Klik op de foto om hem groter te zien.

Vrachtauto met een boodschap

Vrachtauto’s, camiões, zijn in Brazilië vaak het troetelkindje van de eigenaars. Ze dragen er hun geloof en vaak ook hun levensvisie mee uit.

Op de voorruit van deze camião lezen we: Deus é Fiel, God is trouw. Dat opschrift kom je hier ontzettend veel tegen, en niet alleen op auto’s. Brazilianen zijn voor Nederlandse begrippen vaak heel onbetrouwbaar in hun toezeggingen en afspraken. Daarom ben ik Deus é Fiel een beetje gaan lezen als ‘God is trouw, daarom hoeven we het niet zelf te zijn’.

Salve Maria op de motorkap betekent: Maria, bescherm ons.

Agradeço a Deus por mais um dia: ik dank God voor weer een dag.

Só por amor vale a vida wil vrij vertaald zeggen: Alleen de liefde maakt het leven de moeite waard.

Amigo Leal, op de bumper: Goede vriend, wat in dit geval gezegd zal zijn tegen de vrachtauto zelf, op wie de eigenaar hoopt te kunnen bouwen.

Klik op de foto om hem groter te zien.

Onze digitale revolutie heeft ook een nieuwe emancipatiegolf veroorzaakt, in die zin dat iedereen, ongeacht zijn kennis, ervaring, intelligentie, ieder ogenblik de hele wereld kan laten weten wat hij van alles vindt. Hofland, de Groene, 24-04-2012