Op mijn eerste wandeling naar het centrum van Milaan wachtte mij een koude douche. Ik liep in de richting van de beroemde Domkerk, in het Italiaans: Il Duomo. Toen ik die in het vizier moest krijgen, werd mijn oog meteen getroffen door een enorme reclame van het kledingmerk Diesel, die alle aandacht naar zich toe trok. De Duomo wordt gerestaureerd en dat kost vast veel geld. Het is misschien mooi dat het bedrijfsleven daaraan bijdraagt, maar zó opvallend en ontsierend, daarmee zou je als Dieseldirectie toch de ogen uit je hoofd schamen. Maar dat is vermoedelijk oudemannenpraat.
Overigens is de Duomo indrukwekkend mooi, van buiten en van binnen.
Klik op de foto en je krijgt hem groter te zien.
Vreemd dat de commercie zo’n plek weet te verkrijgen.
Verwonderde groet,
Jij en ik vinden het vreemd, Rob. Maar het beroerde is dat een groot deel van de wereld het normaal is gaan vinden omdat het geld opbrengt. Andere overwegingen tellen niet meer mee.
Dank voor je reactie!
Ja, vreselijk die reclame op zulke plekken. En niet alleen daar. We zijn er helaas gewend aan geraakt, maar er is veel te veel reclame.
Ooit zag ik een foto van een plein in een Oost-Europees dorp zonder reclame. Mooi rustig beeld. In een fotomontage werd een voorspelling gedaan hoe dat eruit zou zien, als daar – net als in het Westen – reclame zou zijn. Dat was schrikken. Sinds ik dat beeld zag, is de reclame overal nog veel verder opgerukt.
Zelf ben ik er nog niet helemaal gewend aan geraakt. Daardoor irriteert vooral de opdringerige reclame in de openbare ruimte me vaak mateloos. Deze Dieselreclame heb ik ervaren als een klap in mijn gezicht.
Dat ‘we zijn er aan gewend geraakt’ bedoelde ik nogal in het algemeen, want ook ik erger me regelmatig groen en geel aan reclame, zeker bij een kerk zoals op jouw foto of aan een gracht in Utrecht, waar we ons al eens samen aan ergerden. Daarnaast irriteert mij de alomtegenwoordigheid van reclame. Ik kan het vaak wel een beetje negeren, maar op gezette tijden kijk ik om mij heen en geloof ik niet wat ik zie: een bombardement van reclameboodschappen.
Ja, Bert, ik moest zelf ook weer denken aan dat smakeloze voorbeeld uit Utrecht.