Eeuwenoude bestrating

Dit pittoreske straatje fotografeerde ik in het al eerder ter sprake en in beeld gekomen historische stadje Tiradentes, genoemd naar de bekende Braziliaanse held van de onafhankelijkheid. Tiradentes is ontstaan aan het begin van de achttiende eeuw, in de tijd van de Braziliaans-Portugese goudkoorts. Vrijwel alle gebouwen en straten zijn er dus gebouwd en aangelegd door slaven. Als je met dat in het achterhoofd kijkt naar de soms enorme stenen platen in het plaveisel en bedenkt dat die er met mankracht naar toe zijn gebracht…

Klik op de foto om hem groter te zien.

4 gedachten over “Eeuwenoude bestrating”

 1. Mooie foto met die lichtval. Bijna zwart-wit.

  Ik denk vaak aan de arbeiders en slaven, die werden uitgebuit, als ik grote, fraaie bouwwerken van vroeger zie. Denk aan paleizen, kerken en kathedralen. Daar is heel veel voor afgezwoegd tegen hongerlonen.

  Overigens is die uitbuiting in grote delen van de wereld nog lang niet ten einde. Denk aan de naaiateliers in Bangladesh om slechts een voorbeeld te noemen.

  1. Je hebt helemaal gelijk. En ik denk dat in de tijd waarin Tiradentes werd ‘ontwikkeld’ de slaven niet eens een hongerloon kregen.
   Ook in Brazilië hoor en lees je nog met enige regelmaat over eigentijdse slavendrijverij. Voor velen lijkt beschaving iets uit een andere tijd en een andere wereld.

  1. Ja, Sierk, nu je het schrijft: Tiradentes heeft wat kleur betreft wel iets van Thorn. In mijn herinnering was Thorn wel een stuk rustiger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.