Fuscas in Inhotim

Misschien zag je laatst op TV de uitzending over het Braziliaanse kunst- en natuurpark Inhotim. Dat ligt niet heel ver van waar ik woon en ik ben er verschillende keren op bezoek geweest. Al bij ons eerste bezoek maakten we bijna meteen kennis met de drie fuscas, zoals Volkswagens kevers hier heten. (Ik meende aanvankelijk dat fusca dus Braziliaans-Portugees voor kever was, maar het blijkt een verbastering van Volks te zijn, zoals het merk hier kortweg wordt genoemd.)
Inmiddels staan de fuscas op een andere plek dan op deze foto, op een grasveld waar ze meer de ruimte hebben. Het kunstzinnige van de kevers zit hem niet alleen in de kleuren waarin ze speels zijn gespoten, maar ook in teksten op de voorruiten. Dat zijn palindromen, waarvan Hugo Brandt Corstius mooie voorbeelden gaf in zijn taalbijbel Opperlans. Bekend voorbeeld: Mooie zeden in Ede, zei oom. Je kunt ze dus van links naar rechts en van rechts naar links lezen.
Hier de eerste van de drie, met de tekst É nobreza fazer boné, wat je vrij zou kunnen vertalen als: het getuigt van adeldom een pet te dragen.
De komende dagen de beide andere fuscas met een palindroom.

Als je op de foto klikt, krijg je hem groter te zien.

2 gedachten over “Fuscas in Inhotim”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.