Herinnering aan China

yangshuo_15Nu woon ik er ongeveer 17.000 kilometer vandaan, in 1987 vloog ik vanuit Nederland ruim 7.800 kilometer om China te bezoeken. Als ik aan die reis terugdenk, zie ik allereerst het landschap rondom de stad Yangshuo, waarvan ik getekende beelden kende met kegelvormige bergen. “Dat is een artistieke vrijheid van de kunstenaar”, dacht ik, bergen tekenen zoals kinderen zich die voorstellen. Groot was de verrassing toen de karstbergen in dat deel van China echt als kegels omhoog bleken te rijzen.
Het was een fabelachtig landschap, nagenoeg helemaal vlak, maar met overal die hoog oprijzende karstkegels. Doordat het zo vlak was, kon je er prima fietsen. Zo reden we tussen de sawa’s, de rijstvelden door. Op deze foto een landbouwer die met zijn buffel een rijstveld klaarmaakte voor een volgend ritueel van aanplant tot oogst.

Als je op de foto klikt, krijg je hem groter te zien.

 

8 gedachten over “Herinnering aan China”

 1. Verhip Constant, ik wilde je een foto van Linda en mij retourneren vanuit hetzelfde gebied. We zijn na onze pensionering een maand door China en vervolgens een maand door Vietnam getrokken, o.a. door dit fraaie, verrassende Karstgebergte – onder meer bekend van Chinese bankbiljetten!
  Groet uit Holland, vast ook wel 17.000 km ver weg!
  Ger

  1. Hallo Ger en Linda! Wat leuk dat jullie daar ook waren. Er is vast heel veel veranderd. Toen ik er was, waren auto’s zwaar in de minderheid en waren de straten er vooral voor de fietsers. Als ik nu foto’s van Beijing en van Shanghai zie…
   Overigens leef ik hier op ‘maar’ 9.500km van Amsterdam.
   Hartelijke groet, Constant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.