In de Pyreneeën

Al mijn hele leven lang fascineren bergen me. Hier was ik aan de zuidkant van de Pyreneeën, in Noord-oost Spanje dus. Het was een vaak heel droog, knoestig en stekelig landschap. Op vlakkere plateaus waren amandel- of olijfbomen geplant. Vanaf een afstandje en een hoger standpunt kon je vaak goed zien dat er noeste arbeid voor nodig was geweest om de grond geschikt te maken en te houden.

Klik op de foto om hem groter te  zien.

8 gedachten over “In de Pyreneeën”

 1. Mooi, ruig gebied.

  Zouden Nederlanders extra gefascineerd zijn door bergen, omdat Nederland die niet heeft? Of is het voor mensen uit de stad de romantiek van stoere, sterke mensen in barre omstandigheden? Je bergen deden me denken aan de boeken van A. den Doolaard, bijvoorbeeld Het land achter Gods rug. Dat speelt overigens op de Balkan.

  1. Terwijl ik toch ben opgegroeid in Zuid-Limburg, Bert, waar het landschap behoorlijk heuvelachtig is. Ik heb er vaak over nagedacht waar mijn liefde voor bergen vandaan komt. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat je in de bergen voelt hoe klein je als mens eigenlijk bent, vergeleken met de aarde en de natuur.
   En Den Doolaard was een van mijn meest favoriete schrijvers!

  1. Vreemd, Rob. Heb je hem ook na enig wachten niet te zien gekregen? Bij mij zelf duurt het soms eventjes, maar nooit meer dan een seconde of tien.

 2. Ik heb de GR10 die van Oost naar West of omgekeerd door de Pyreneeën loopt belopen. Pak je de Haute Route (HRP) variant , dan loop je over de toppen en kun je prachtig de scheiding zien tussen het groene (Franse) deel en het droge (Spaanse) deel. Ik deel je fascinatie voor bergen. Bij mij heeft dat te maken met Sehnsucht. Ik wil weten wat er achter die verborgen horizon ligt.

  1. Dank voor je reactie en tip, Gé. Vele jaren geleden ben ik, kamperend aan de Franse kant van de Pyreneeën, eens naar boven gereden. Bij de Spaanse grens kon je goed zien hoe groen en vochtig de Franse kant was en hoe grauw en droog de Spaanse kant. Maar beide hadden wel hun eigen charme.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.