Kunst aan je voeten

Tiradentes is misschien wel het mooiste van de historische steden in de deelstaat Minas Gerais in Brazilië. Het is heel klein, maar doordat het zo mooi is en doordat het historisch erfgoed er bijna in originele staat is bewaard kan het er ook heel druk zijn. Direct buiten het centrum kun je er tamelijk ongestoord rondwandelen. En bijna overal is wel iets moois en iets bijzonders te ontdekken. Op een van mijn vele wandelingen lag ineens deze kunst aan mijn voeten.

Tiradentes betekent tandentrekker. Het was de naam van een van de leden van de Inconfidência Mineira, de groep die de aanzet heeft gegeven tot de onafhankelijkheid van Brazilië. Ze werden verraden en veroordeeld. Tiradentes liet als enige het leven; hij werd gevierendeeld en de delen van zijn stoffelijk overschot werden als afschrikwekkend voorbeeld in verschillende plaatsen ‘tentoongesteld’. Het is mooi in beeld gebracht op het immense schilderij van Candido Portinari, waar ik gisteren naar verwees. Nu is er in Brazilië vrijwel geen plaats te vinden waar niet een plein of straat de naam van Tiradentes draagt.

Als je op de foto klikt, krijg je hem in dit geval in zijn geheel te zien.

3 gedachten over “Kunst aan je voeten”

  1. Brazilië heeft zeker een heel rijke geschiedenis, ook letterlijk. Hier in Tiradentes en de andere historische steden (zoals Ouro Preto, Diamantina, Sabará, Mariana, Congonhas do Campo) is heel veel goud en ander edelmetaal gevonden. Maar de Braziliaanse geschiedenis kent ook de nodige zwarte bladzijden, zoals de discriminatie van indianen en het slavernijverleden.
    Dank voor jullie reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.