Memorie 21: Uit het geheugen van mijn overgrootvader

Terugblik_titelblad

Zelf heb ik hem nooit ontmoet, want toen ik geboren werd, was mijn overgrootvader Sierk Coolsma al geruime tijd overleden.

Hij was een bijzondere man. Van kuipersleerling werd hij handzetter en later zendeling (protestants voor missionaris) en directeur van het Zendingshuis in Rotterdam, waar aanstaande zendelingen werden opgeleid.

Mijn vader liet mij wel eens een Soendanees-Nederlands woordenboek zien dat door mijn overgrootvader was samengesteld. En een beetje trots was hij ook wel op het feit dat zijn grootvader de bijbel uit het Nederlands in het Soendanees had vertaald. Voor een goed begrip: het Soendanees is een taal die op midden-Java wordt gesproken, ruwweg in het gebied tussen Bogor (het vroegere Buitenzorg) en Bandung.

Jaren geleden kreeg ik een telefoontje van een Leidse promovendus die bezig was een proefschrift af te ronden over de taalkundige prestaties van mijn overgrootvader. Hij verzekerde mij dat wijlen Sierk Coolsma op dat gebied een kei was, “een bolleboos” noemde hij hem, als ik het me goed herinner.

Nog weer wat later vond een van mijn broers in een bibliotheek een boekje met de titel ‘Terugblik op mijn levensweg’, de autobiografie van onze voorvader. Ik heb er destijds een fotokopie van gemaakt en enkele weken geleden dacht ik: waarom maak ik er geen e-boek van? Een paar dagen scannen en corrigeren en stoeien met een voor mij nog onbekend programma hadden succes. Ik kan liefhebbers nu een plezier doen met hetzij een ePub-versie, hetzij een PDF van het boekje.

Voor leden van de Coolsmafamilie is het boekje interessant omdat het een stukje familiegeschiedenis bevat. Maar het is ook interessant voor wie geïnteresseerd is in het Nederlandse koloniale verleden en vooral in de zending in het toenmalige Nederlands Oost-Indië.

Mijn overgrootvader had uitgesproken meningen over de zending en over de uitgangspunten van zijn zendingsorganisatie. Uit zijn boekje blijkt dat er in de tijd rondom de wisseling van de negentiende en de twintigste eeuw een ‘richtingenstrijd’ aan de gang was, waarin rechtzinnigen en vrijzinnigen elkaars overtuigingen aanvochten. Bij het lezen dacht ik soms: dit zou ook over onze tijd kunnen gaan.

Wie het boekje eens wil zien, mag het hier downloaden: ePub-versie PDF

14 gedachten over “Memorie 21: Uit het geheugen van mijn overgrootvader”

 1. Heel bijzonder, ik ga het zeker lezen.
  Mijn grootouders waren ook zendelingen een eeuw geleden, in Japan. Dat is nu niet meer in te denken.
  Mijn oma was bovendien een van de eerste vrouwelijke theologen, mocht toen vanzelf niet de kansel op. Maar wel haar man volgen, en heidenen bekeren.

 2. Beste Con (zo zit je in mijn geheugen),
  Een vriend hing vandaag rond in de UB Groningen (theologie, niet zo vreemd: hij is predikant!) en trof daar “Mijn levensweg” aan, en belde mij daarover. Ik heb het nooit in handen gehad, er was altijd wat: de bieb net in verbouwing, de hele faculteit aan het verhuizen, mijn pasje verlopen, had de moed opgegeven het ooit in handen te krijgen maar zie: jij hebt mijn eeuwige dank verworven door van jouw exemplaar een EPUB te maken! Staat inmiddels op mijn ereader, geweldig. Het leuke is dat er ook iets in te vinden is over onze betovergrootvader, de man wiens naam ik inmiddels (morgen!) 71 jaar draag. Het stond ook zoop mijn geboortekaartje en veel mensen lazen: “betoverde grootvader”. Enfin.
  Geen idee hoe jou dit berichtje bereikt, ik druk wel ergens op.
  Hartelijk gegroet! Fop.

  1. Dank voor je reactie, Fop. Zo kruisen onze wegen elkaar toch nog weer een keer. Ik begrijp dat ik je met de epub-versie meteen een verjaarscadeautje heb kunnen geven. Van harte gefeliciteerd en een mooie verjaardag toegewenst.

  2. Beste Fop, vandaag kreeg ik een reactie (zie hieronder) van iemand uit Indonesië. Ik heb hem een e-mail gestuurd, waarin ik hem moest vertellen dat ik niet méér van onze overgrootvader weet dan wat er in de autobiografie staat. Er is ooit in Leiden iemand gepromoveerd op zijn taalkundige prestaties, maar ik herinner me noch de naam van de promovendus noch de naam van het proefschrift. Weet jij die misschien? Dan hoor ik het graag. Hartelijke groet, Constant.

 3. Dear Constantinoc,,,,,,, peace be with you. Let me introduce mysellf: I am Kurnia Dani, I am a Christian Sundanesse person, live in Bogor, West Java Indonesia. I am a member of Sundanesse Christian Church (Gereja Kristen Pasundan) in Bogor, one of the Sundanesse Congregations that first showered by NZV during 1800 – 1940. I am glad to know that you are one of Coolsma’s grandchildren, the man whom I am interested to know further about him. I am now a member of a team who committed to rerwrite the history of Cristianity in Bogor. We are sure that talking about missionary movement in Bogor, we must first recognizing each of those who worked in Bogor, spreading the Good News. Wiould you mind if I can keep communicating with you, through email. or any other media available, for I realize that I need much more information about the work of Coolsma, especially in Bogor city. Thank you very much…

  Blessings…..

  Kurnia A. Dani

 4. Dear Kurnia A. Dani, Today I sent an e-mail to you. Hope that you already got my message. Best regards, Constant Willem Coolsma.

 5. Beste Constant(ino)
  ik was op zoek naar een gedigitaliseerde versie van de ” terugblik op mijn levensweg” en kwam uiteindelijk op jouw blod terecht. Ik heb het Pdf-bestand inmiddels gedwonload. Mijn hartelijke dank voor je inspanningen.
  Binnen afzienbare tijd ga ik in familiekring een presentatie houden over bepaalde facetten van de kevens van enige personen uit de familie Coolsma/Schroder. Dit boekje komt daarbij heel goed van pas.
  Wellicht een onbescheiden vraag; waar moet ik jou plaatsen in de stamboom van S.F. Coolsma?
  Groet,
  Iwan

  1. Het doet me plezier dat je iets aan het digitale boekje hebt. Ik ben de (oudste) zoon van Sierk Coolsma, die de oudste zoon was van Constant Willem Coolsma, een van de kinderen van Sierk Coolsma, de schrijver van het boekje. De schrijver was dus mijn overgrootvader.

   1. Sorry, ik val je nog even lastig
    Zijn constant Willem Coolsma, die in de oorlog werd gefus.en Herman Coolsma, de dominee in Breda, je ooms?

    1. Inderdaad, dat waren mijn ooms van vaders kant. Mag ik trouwens weten wie jij zelf bent en vanwaar je interesse komt voor de familie Coolsma?

 6. Deze mijnheer Iwan Marcar heeft ondertussen ook je nicht Ineke, (oudste dochter van oom Herman) benaderd , maar zij kan niet via LinkedIn antwoorden. Ik heb trouwens als ex-speurwerker de familie Coolsma tot 1800 uitgeplozen. Leuk om je via dit medium weer eens te zien. Wees vriendelijk gegroet, Jaap Luijerink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.