Santa Quitéria

Op vijftig kilometer van Mariana MG, waar ik woon, ligt een heel klein historisch stadje met de naam Catas Altas. Dat betekent zoiets als de ‘hoge groeven’. Catas Altas is in de regel heel stil, behalve als er het een of andere festival is. Zo is er eenmaal per jaar een wijnfestival, want in Catas Altas wordt onder andere wijn gemaakt van jabuticába, een soort kers die direct op de boomstam groeit. Als de jabuticába rijp is, staan er verkopers bij de verkeersdrempels op de doorgaande wegen. Het is een heerlijke, zoetige vrucht.
Catas Altas mag klein zijn, dat verhindert niet dat er een grote kerk is te vinden. Daarnaast ontdekte ik jaren geleden deze kleine kapelachtige kerk van Santa Quitéria. Ik heb hem nog nooit open gezien.
Over Santa Quitéria las ik dat ze een jonge martelares was die van haar vader moest trouwen, maar daar geen zin in had. Ze schijnt te zijn geboren in het jaar 120 van onze jaartelling en haar dag is 22 mei, de dag na mijn verjaardag.
Op het enorme houten kruis zie je naast elkaar nesten van de João de barro, ‘modderjan’ op zijn Nederlands. Het zijn kunstige metselwerkjes. Op internet zijn verschillende video’s te vinden; op deze zie je een paartje hard aan het werk. Mede door de muziek is deze video me dierbaar.

Klik op de foto en je krijgt hem groter te zien.

3 gedachten over “Santa Quitéria”

  1. Kersenwijn is nieuw voor mij.
    Ook die modder Jan kende ik nog niet.

    Er zijn maar weinig bomen die op de stam bloeien en vruchtvormen. Dat moet in de bloesemtijd een mooi gezicht zijn.

    De muziek doet mij iets denken aan de muziek van de Nederlandse Antillen.

    Vrolijke groet,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.