Typisch Paraty

Wie ooit Paraty, het historische havenstadje ten zuid-westen van Rio de Janeiro, heeft bezocht, zal het op deze foto meteen herkennen. Het oude centrum is niet groot, maar het is heel goed bewaard gebleven. Paraty (RJ) is toeristisch zeer in trek. Het speelt ook op cultureel gebied een belangrijke rol, met een internationaal literatuurfestival en een filmfestival, beide jaarlijks terugkerend.

Paraty is ontstaan in de zeventiende eeuw, als haven van waaruit het in Brazilië gedolven goud en andere rijkdommen naar Portugal werden getransporteerd. Vandaar dat er zoveel mooie casarões of herenhuizen zijn te vinden. Verderop aan deze straat is weer zo’n pand te zien dat op de begane grond alleen maar deuren lijkt te hebben, vermoedelijk dus weer een winkel.

Dat Paraty toeristisch zo aantrekkelijk is, heeft het voor een belangrijk deel te danken aan de ligging aan een schilderachtige baai (waar je een excursie van een halve dag per boot kunt maken) en aan het bergachtige binnenland. Daar is nog een stuk te lopen van de Estrada Real, de Koninklijke Weg, waarlangs het goud uit het binnenland werd aangevoerd en waarlangs slaven naar het binnenland moesten ploeteren.

Klik op de foto om de geveldetails beter te zien.

4 gedachten over “Typisch Paraty”

    1. Dan heb je echt iets gemist, Bert. En vanuit São Paulo kun je er goed met de bus naar toe; een mooie route, gedeeltelijk hoog boven de kust, herinner ik mij. Alvast een goede reis gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.