Braziliaans uitzicht

We zijn hier in Olinda, in het noordoosten van Brazilië, de deelstaat Pernambuco. Ooit kwamen veroveraars van de West-Indische Compagnie hier aan land, om voor een kleine dertig jaar een deel van Brazilië tot een Nederlandse kolonie te maken. Prins Maurits van Nassau Siegen voerde er van 1636 tot 1644 een voor die tijd verlicht bewind. In tegenstelling tot de Portugezen stond hij vrijheid van godsdienst toe, al mochten de rooms-katholieken geen missie-activiteiten meer bedrijven. Prins Maurits had een grote wetenschappelijke en artistieke belangstelling; daaraan is het te danken dat met name twee Nederlandse schilders, Frans Post en Albert Eckhout, de landschappen en de natuur in die tijd minutieus vastlegden. De Brazilianen zijn Prins Maurits daar nu nog dankbaar voor.
Maurits zetelde in de stad Recife, waarvan je het silhouet door het rechter raam kunt zien. Door het linker raam zie je de zuidelijke Atlantische Oceaan.
Overigens hielden de Nederlandse veroveraars in Olinda zelf stevig huis. Alle rooms-katholieke kerken werden op één na met de grond gelijk gemaakt. Desalniettemin zijn er weer verscheidene kerken uit de koloniale tijd te bewonderen.

Klik op de foto om hem groter te zien.

2 gedachten over “Braziliaans uitzicht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.