Mijn mening: Tablet versus e-reader

Links de Sony e-reader, rechts de iPad (grootte ongeveer in verhouding)

In een vergelijking van een tablet, zoals de iPad, met een e-reader is aangevoerd dat de grotere mogelijkheden van de iPad, zoals het vrijwel tegelijkertijd e-mailen of skypen, de tablet minder geschikt zou maken om er een boek op te lezen. De concentratie op het lezen zou te wensen overlaten, terwijl de e-reader minder afleiding biedt en het dus gemakkelijker maakt je op je boek te concentreren.

Toch denk ik, op basis van ervaring met beide, dat een tablet zoals de iPad het lezen van een boek juist kan veraangenamen. Als een nadeel werd aangevoerd dat de lezer op een iPad eerder in de verleiding zou komen even iets op te zoeken, bijvoorbeeld het antwoord op een vraag die tijdens het lezen bij je opkomt. Voor mij is dat juist een voordeel. Als ik een papieren boek lees of een elektronisch boek op een e-reader en ik kom een woord of begrip tegen dat ik wil opzoeken, dan moet ik boek of e-reader wegleggen en naar de encyclopedie, het woordenboek of de computer lopen. Met de iPad schakel ik even over naar het woordenboek of de browser en zoek ik in een mum van tijd de informatie op. Ik word minder afgeleid doordat er minder tijd voor nodig is de gewenste informatie op te zoeken. Vooral met boeken in een taal die ik niet volledig beheers, is dit een groot voordeel.

Zou een e-reader mij hetzelfde comfort willen bieden, dan is het niet genoeg als ik er mijn hele digitale boekenschat op bij de hand heb, maar dan zouden er ook direct toegankelijke woordenboeken en een encyclopedie op beschikbaar moeten zijn. Ik heb de e-reader nog niet gezien die wat dat betreft in de schaduw van het gebruiksgemak van een goede tablet kan staan.

Bovendien geldt het argument van gemakkelijke afleiding natuurlijk niet voor degene die bewust voor het lezen van een boek kiest dat hem interesseert. Wie een papieren boek leest dat niet echt boeit, zal eerder tijdens het lezen de telefoon aannemen, koffie gaan halen of iets anders doen dat niets met het lezen te maken heeft. En als ik op de iPad een boek lees dat me boeit, laat ik me noch door de andere functies van de tablet noch door andere dingen afleiden. Integendeel, de iPad of andere tablet maakt me het lezen juist aangenamer doordat het zo gemakkelijk is even snel een verklaring van een onbekend woord of een vertaling van een woord in een andere taal op te zoeken. Als ik me dat realiseer, herinner ik me hoe vaak het is voorgekomen dat ik ietwat geïrriteerd raakte als ik mijn boek even weg moest leggen om naar de boekenkast of de computer te lopen.

Tegenover het papieren boek wordt als bezwaar van de iPad aangevoerd dat die zwaarder is dan de meeste boeken. Dat is waar, maar ik heb het gewicht van mijn iPad nog nooit als een bezwaar ervaren. Wel was het voordeel van de e-reader die ik eerst gebruikte dat die door zijn kleine formaat gemakkelijker was mee te nemen, bijvoorbeeld in de bus. Een wat kleinere tablet zou wat dat betreft een voordeel bieden.

Als een nadeel van de iPad is verder aangevoerd dat je met het glimmende scherm niet in de zon zou kunnen lezen. Maar ik heb het altijd al hinderlijk en misschien ook wel slecht voor mijn ogen gevonden om met een blinkend wit boek in de zon te gaan zitten.
Zo bleek ook het scherm van de e-ink e-reader niet echt op papier te lijken; het gebrekkige contrast maakte het lezen daarop minder aangenaam dan op de iPad.

Maar als je eigenlijk alleen maar romans wilt lezen, waarbij je nooit iets hoeft op te zoeken in een encyclopedie, woordenboek of atlas, dan is de e-reader qua formaat en gewicht vooralsnog in het voordeel.

5 gedachten over “Mijn mening: Tablet versus e-reader”

 1. Ik vrees dat er toch wel veel mensen zijn, die zich, als ze lezen op een op tabletcomputer, gemakkelijk laten afleiden door de piepjes dat er nieuwe e-mail en bijvoorbeeld Facebookberichten zijn.

  De meeste mensen hebben dat wel, dat ze snel even willen kijken wat de postbode heeft gebracht. Omdat het op een computer maar een klik verwijderd is, geven veel mensen gemakkelijker toe aan die neiging, denk ik.

  Je bent er natuurlijk zelf bij, maar ik voel wat de afleiding betreft wel een verschil tussen lezen in een rustig hoekje bij de haard met een boek of met een tablet. Niet dat ik dat bezwaar van dien aard vind dat je geen tablet zou moeten kopen, zeker niet.

  1. Denk je dat die mensen met hun boekje in hun hoekje de piepjes van hun mobiele telefoon wel zullen weerstaan? Ik vrees …

   1. Inderdaad, de afleidingen zitten niet speciaal in de tablet, al zijn ze dan wel nóg dichter bij.

    In zijn algemeenheid zijn er vandaag de dag heel veel meer afleidingen om ons heen dan in de tijden, waar je in je andere posts over schrijft: we hebben nu tientallen tv-kanalen (met reclameonderbrekingen – over afleiding gesproken), de mobiele telefoon met sms, internet met de ‘sociale’-netwerksites als Facebook, Twitter, nieuwskanalen en ga zo maar door.

    Dat was vroeger wel anders. In de eerste helft van vorige eeuw was er geen tv en zat de hele familie gespannen voor de radio, als er een mooi hoorspel was. Zelfs telefoon hadden velen toen nog niet. Heel wat minder afleidingen.

    Of in de negentiende eeuw: in Alkmaar denkt de Portugese journalist Ramalho Ortigão dat de mensen zich ’s avonds wel zullen vervelen. De Alkmaarders denken daar anders over: “O, vervelen, neen! Wij hebben toch ons familieleven. (…) Wij spelen domino en wij leggen een kaartje. Zo gaat het in het hele oude Holland. Alleen in Amsterdam zijn de mensen de hele avond op straat. Maar dat is niet zoals het hoort.”
    (Uit Ramalho Ortigão, Holland 1883)

 2. Met de I-Pad heb ik geen ervaring, dus aan een vergelijking kan ik me niet wagen.
  Wel heb ik de Sony E-book reader, en net als jij vind ik het scherm met de e-ink tegenvallen.
  De vergelijking met echt papier en echte boeken valt beslist uit in het nadeel van de E-reader, ondanks de vaak ronkende aanprijzingen in de reclames.

 3. Ik lees nu mijn eerste boeken op een eenvoudige e-reader (Omnia Icarus). Dat went al aardig. Het voornaamste argument voor mij is dat ik dan op reizen minder met boeken hoef te slepen. Het mindere leesgemak (contrast, scherpte etc.) van de e-reader versus het boek neem ik daarom op de koop toe.

  Een iPad heb ik heel serieus overwogen, het zijn tenslotte uitstekende apparaten. Toen ik mij echter realiseerde dat ik een extra apparaat met zoveel mogelijkheden niet nodig had, omdat ik de andere computerzaken liever op mijn laptop doe, was ik er snel uit, want dan is een iPad toch wel prijzig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.