Handel, handel, mensenhandel

Op de site van de Volkskrant lees ik vandaag dat “handel in minderjarige voetballers verder aan banden” wordt gelegd. Binnenkort hebben voetbalclubs toestemming nodig om kinderen vanaf 10 jaar uit het buitenland “te transfereren”. Boven het bericht staat een foto waarop Frank de Boer van Ajax naar een jong voetballertje kijkt met een blik waarvan je niet zou wensen dat iemand er één van je kinderen of kleinkinderen mee bekijkt.
Ik begrijp dat de leeftijdsgrens naar beneden wordt bijgesteld. Want nu mogen kinderen onder de twaalf jaar nog wel zonder toestemming worden gekocht! Dit is naar mijn mening gewoon een vorm van mensenhandel. Kinderen zouden er tot hun volwassenheid tegen moeten worden beschermd. Eigenlijk vind ik dat elke vorm van mensenhandel voor wat nog steeds ‘sport’ wordt genoemd zou moeten worden verboden. Maar ja, deze wereld draait om handel, handel en mensenhandel. En dan zijn we verbaasd dat jongeren en zelfs kinderen opgroeien met een materialistische instelling en met de neiging elkaar als concurrenten te beschouwen.
Misschien dat deze in mijn ogen onmenselijke instelling sommigen ertoe brengt zich af te keren van en af te zetten tegen de verzakelijkte ‘cultuur’ die de westerse wereld beheerst.
Enige tijd geleden schreef ik hier dat ik was opgehouden naar voetbal op TV te kijken. Daar heb ik nu een reden te meer voor. En de rest van de sport kan me nu ook gestolen worden.
Ach, allemaal oudemannenpraat, ik weet het.

11 gedachten over “Handel, handel, mensenhandel”

 1. Goed punt, Constant.

  Zo’n nieuwsbericht klinkt oh zo onschuldig: ‘extra regels voor transfer van heel jonge voetballertjes’. Mooi toch, denk je eerst? Maar het zou dus helemaal niet moeten gebeuren.

  Je inspireerde me het punt ook te maken. Ik link in de reactie naar deze blogpost.

  1. Dank voor je reactie, Peter. Als we het zo een beetje aan elkaar doorvertellen, worden meer mensen zich ervan bewust hoe er met kinderen wordt omgesprongen tegenwoordig.

 2. Hoi Constant. Nou Ronald Koeman kun je wel vertrouwen hoor die kijkt met een trainers blik, verlekkerd naar jong talent. Je hebt gelijk dat het niet zou mogen maar gezien het feit dat ook Braz. voetbal gek is vraag ik mij af of die jongere zoveel slechter af zijn als ze in training komen in ned ook scholing krijgen, en goed te eten en hun ideaal nastreven. Het blijft allemaal tricky dat ben ik met je eens maar soms pakt het ook goed uit. Waar ik het wel helemaal mee eens ben is dat alle sport verpest is door het grote geld. jammer. toch blijft sport beoefenen en kijken leuk dag hoor
  Wies

  1. Dank voor je reactie. Ouders – en erger nog: voetbalscouts – die menen dat zij voor heel jonge kinderen, nog ver van hun volwassenheid, kunnen beslissen over hun toekomst, en dan ook nog in een ander, vaak totaal onbekend deel van de wereld, verzaken in mijn ogen hun plicht en hun verantwoordelijkheden. Als het goed uitpakt en later blijkt dat die kinderen gelukkig zijn geworden met de keus die voor hen is gemaakt neemt dat nog niet weg dat volwassenen zich het recht hebben toegeëigend over die kinderen te beslissen. Voor mij is dat een onvergeeflijke aantasting van de rechten van die kinderen. Stel je maar eens voor wat de gevolgen zijn als het niet goed uitpakt. Maar daar horen we dan meestal niets meer over. Alleen Richard Krayicek heeft laten blijken dat hij zijn vader niet dankbaar was dat die hem zijn tennisloopbaan door de strot had geduwd, al heeft hij er toch veel succes mee gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.