Weg uit Nederland

In 2008 ben ik op mijn 72ste jaar geëmigreerd uit Nederland (NL) naar Brazilië (BR). Toen ik mijn besluit wereldkundig maakte, onder andere via discussieforums op internet, reageerden sommige mensen meteen met de conclusie: weer iemand die Nederland beu is, met zijn files, zijn ruimtegebrek, zijn intolerante houding. Maar het was beslist niet de behoefte om NL achter me te laten die me naar BR dreef. Het was voor honderd procent mijn liefde voor BR, de Brazilianen en hun leefstijl. Sedert 1995 bezocht ik BR met regelmaat en iedere keer weer had ik het gevoel hier in een warm bad te vallen.

Dat ik dus niet uit onvrede uit NL vertrok, neemt niet weg dat ik de nodige kritiek heb op omstandigheden en ontwikkelingen in NL. Tekenend is misschien dat ik in de tien maanden dat ik hier woon (en met het halve jaar dat ik hier op proef woonde in 2007 erbij is het dus al dik meer dan een jaar) geen greintje heimwee heb gekregen. Later dit jaar ga ik voor een maand terug, om familie en vrienden op te zoeken, maar ik weet zeker dat ik daarna weer heel blij zal zijn terug te kunnen naar BR.

Ik volg de ontwikkelingen in NL via kranten en nieuwsberichten die ik op internet krijg toegestuurd en via de vele telefonische en e-mailcontacten. Ik merk daarbij dat de manier waarop ik naar het nieuws over NL kijk enigszins verandert. Misschien kun je zeggen dat je blik op een samenleving waarvan je geen deel meer uitmaakt, wat kritischer wordt, misschien wat eerlijker, in ieder geval wat scherper. Je hebt minder de neiging dingen te vergoelijken om het voor jezelf acceptabel te maken dat je ermee kunt leven.

Op dit weblog zal ik af en toe iets aan de orde stellen waarvan het me de moeite waard lijkt het ter discussie te stellen. Waarmee ik duidelijk wil aangeven dat ik het op prijs zal stellen als op mijn gedachten wordt gereageerd. Vooralsnog zal dit weblog toegankelijk zijn voor mensen die ik er zelf voor uitnodig. Die beperking lijkt me nuttig om ten minste twee redenen:

1 ik wil voorkomen dat de op internet rondwarende ‘ruziezoekers’ en lieden die zich graag onbetamelijk uitlaten hier de sfeer komen bezoedelen;

2 ik heb absoluut niet de pretentie dat mijn meningen en ervaringen verdienen op bredere schaal openbaar te worden gemaakt.

Bij voorbaat dank voor reacties.

Constant(ino) Coolsma

Over mijn ervaringen in BR maak ik af en toe iets wereldkundig op een ander weblog: <http://constantino-c.blogspot.com/>

2 gedachten over “Weg uit Nederland”

  1. Hoi Constant, Ik ben benieuwd naar wat je hier gaat schrijven. Alvast bedankt voor het delen en de toegang daarvoor. Die “36” staat dan zeker voor de tweede helft van je 72 jarige leven dat nu in Brazilie is begonnen. Ik wens je veel inspiratie en goede zin.

    Sjors.

  2. Sorry voor de vreemde kop boven mijn tekst. Ik had alleen maar ‘Weg uit Nederland’ geschreven. Maar omdat ik de toegang alleen met wachtwoord mogelijk wilde maken, staat er nu ‘Beveiligd’ voor. Ik denk dat ik dat ook niet weg krijg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.